روانشناسی معاملاتی چیست

 

برای سرمایه گذاری در بازارهای مالی، تنها داشتن سرمایه کافی نیست، هر معامله‌گر، استراتژی‌های معاملاتی و اصطلاحا روانشناسی معاملاتی متفاوتی دارد که وابسته به تیپ شخصیتی یک معامله‌گر شکل می‌گرد. برخی از سرمایه گذاران می‌خواهند عمدتا با سود کمتر اما تضمینی معامله کنند. برخی دیگر برای به دست آوردن سودهای کلان، ریسک‌های بزرگی می‌کنند. زمان‌هایی وجود خواهد داشت که روان و طرز فکر شما درگیر میشود اما قبل از همه ی اینها و ورود به بازار باید بپذیریم که ضرر جزیی از بازار است و نباید روی ما تاثیر بگذارد، در این مقاله از وبلاگ صرافی ارز دیجیتال کوینینو، میخواهیم با مفهوم “روانشناسی معاملاتی چیست” آشنا شویم.

 

اهمیت روانشناسی معامله گری برای تریدرها

معامله گری در بازارهای مالی، شغل هیجان انگیز و در عین حال استرس آوری است. به همین دلیل تصمیمات درست و منطقی می تواند نقش بسیار موثری در تعیین میزان سود و زیان شما داشته باشد. تمامی معامله گران یا همان تریدرهای بزرگ دنیا، که نام آن ها در بازارهای معاملاتی شنیده می شود، در ابتدا با تکنیک های روانشناسی معامله گری آشنایی پیدا کرده اند. سپس در بازارهای معاملاتی شروع به سرمایه گذاری و تصمیم گیری نموده اند.

تعداد زیادی از این تریدرها دارای یک مشاور در زمینه روانشناسی معاملاتی هستند، تا در مواقع ضروری به آن ها کمک نمایند. به همین دلیل اگر می خواهید در بازارهای معاملاتی به فرد موفق و سرمایه داری تبدیل شوید، در ابتدا نیاز است تا با روانشناسی معامله گری آشنایی پیدا کنید.

 

روانشناسی معامله‌گری چیست؟

روانشناسی معاملاتی به احساسات و وضعیت ذهنی اشاره دارد که به موفقیت یا شکست در معاملات کمک می‌کند. روانشناسی معامله‌گری جنبه‌های مختلفی از شخصیت و رفتارهای یک فرد را نشان می‌دهد. جنبه‌هایی که بر اقدامات تجاری آن‌ها تأثیر بالایی دارد. روانشناسی معاملاتی و یا ترید در واقع می‌تواند به اندازه سایر ویژگی‌ها مانند دانش، تجربه و مهارت در تعیین موفقیت معاملات مهم و تاثیرگذار باشد.

نظم و انضباط و ریسک‌پذیری دو مورد از حیاتی‌ترین جنبه‌های روانشناسی معاملاتی هستند. زیرا اجرای این جنبه‌ها توسط معامله‌گر برای موفقیت طرح معاملاتی وی حیاتی است. شاخص ترس و طمع معمولاً با روانشناسی معاملات مرتبط است، در حالی که چیزهایی مانند امید و پشیمانی نیز در رفتار معاملاتی نقشی ویژه دارند.

 

چگونه در بازارهای مالی مصمم عمل کنیم؟

برای اینکه بتوانید در بازارهای معاملاتی مصمم باشید، احساسات شما در زمان معاملات از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. اگر حال و هوای خوبی نداشته باشید، نمی توانید معاملات خوبی نیز انجام دهید. بنابراین در ابتدا سعی کنید با روحیه بالا و احساس لذت از معاملات در بازارهای مالی حضور پیدا کنید. همچنین روانشناسی معامله گری به شما توصیه می نماید برای ثبات داشتن در معاملات، بهتر است احساس دودلی را بپذیرید. این احساس در تمامی معامله گران بزرگ نیز وجود دارد.

به هیچ عنوان در طول معاملات احساس اضطراب و تردید نداشته باشید. قطعا قیمت سهام های شما در طول یک دوره بالا و پایین خواهد شد. بنابراین خودتان را برای این موضوع آماده کنید. از طرفی سعی کنید همه اتفاقات را در بازارهای معاملاتی نادیده بگیرید. این تکنیک روانشناسی معامله گری به شما کمک می نماید تا بتوانید گذشته را رها کنید و تنها مسیر پیش روی خود را ارزیابی کنید.

 

مبانی روانشناسی معامله‌گری

روانشناسی ترید یا همان معامله‌گری، شامل آیتم های مختلفی است که باید آنهارا بدانید و سعی کنید با مدیریت آنها از ضرر و هیجانی که امکان دارد پیش بیاد مدیریت کنید.

مدیریت احساسات

ترس، حرص و طمع، هیجان، اعتماد به نفس بیش از حد و عصبانیت، همه و همه احساسات معمولی است که معامله‌گران در برهه‌های زمانی مختلف آنها را تجربه می‌کنند. مدیریت احساسات در معاملات می‌تواند حد واصل میان رشد حساب معاملاتی فرد یا ورشکست‌شدن اوست.

درک FOMO

معامله‌گران باید به محض بروز سندروم FOMO آن را شناسایی و سرکوب کنند. اگرچه این کار، کار آسانی نیست اما باید به یاد داشته باشید که همیشه معامله دیگری وجود دارد.

اجتناب از اشتباهات معامله‌گری

تمام معامله‌گران، فارغ از میزان تجربه‌شان دچار اشتباه می‌شوند اما درک منطق این اشتباهات می‌تواند اثر گلوله برفی در معاملات را محدود کند. (اثر گلوله برفی به فرآیندی گفته می‌شود که در آن وقایع کوچک در نهایت منجر به تاثیرات بزرگ می‌شوند) برخی از اشتباهات رایج معاملاتی عبارتند از: معامله در بازارهای متعدد، حجم معاملات نامناسب و استفاده از لوریج بزرگ.

غلبه بر حرص و طمع

حرص و طمع یکی از رایج‌ترین احساسات در بین معامله‌گران است و باید توجه ویژه‌ای به آن داشت. وقتی طمع بر منطق غلبه می‌کند، معامله‌گران برای جبران ضررهای پیشین، از اهرم بیش از حد استفاده می‌کنند. هرچند حرف زدن در این مورد بسیار راحت‌تر از انجام دادن آن است اما معامله‌گران باید درک کنند که چگونه حرص و طمع را هنگام معامله کنترل کنند.

اهمیت ثبات در معاملات

معامله‌گران تازه‌کار همواره به دنبال فرصت در بازارهای مختلف هستند؛ اما باید توجه داشت که این بازارها تفاوت‌های ذاتا زیادی با یکدیگر دارند. بدون داشتن یک استراتژی خوب که بر روی تعداد محدودی بازار متمرکز شده باشد، معامله‌گران نتایج ضد و نقیضی مشاهده می‌کنند. معامله‌گران باید در معاملات خود ثبات داشته باشند و معاملات خود را در چند بازار محدود متمرکز کنند.

نادیده گرفتن افسانه‌های معامله‌گری

ما اغلب تحت تاثیر آنچه می‌شنویم قرار می‌گیریم. در معامله‌گری نیز همین اتفاق رخ می‌دهد. شایعات زیادی پیرامون معامله‌گری وجود دارد. به عنوان مثال اینکه: «معامله‌گران برای موفقیت باید حساب بزرگی داشته باشند» یا اینکه «برای سودآوری، معامله‌گران باید در بیشتر معاملات خود موفق باشند». این افسانه‌های معامله‌گری می‌توانند به یک مانع ذهنی تبدیل شوند و از معاملات جلوگیری کنند.

اجرای مدیریت ریسک

هرچقدر در مورد اهمیت مدیریت ریسک صحبت کنیم، باز هم کم است. مزایای روانشناختی مدیریت ریسک بی‌پایان است. قرار دادن حد ضرر و حد سود و انتخاب حجم درست برای معاملات، به معامله‌گران اجازه می‌دهد تا نفس راحتی بکشند چرا که می‌دانند برای رسیدن به هدف، چه مقدار از سرمایه خود را به خطر انداخته‌اند. جنبه دیگر مدیریت ریسک کاهش تاثیر معاملات بر احساسات معامله‌گران است.

نقش روانشناسی ترید در تحلیل تکنیکال

بسیاری از افراد، معامله در بازار‌های جهانی را به یک دو ماراتن تشبیه می‌کنند که در این مسابقه هر فردی دوست دارد نهایت شتاب را داشته باشد و سریع‌تر به خط پایان برسد. اما در این میان همه افراد برنده این بازی نخواهند شد و بسیاری شکست می‌خورند. روانشناسی در معاملات شامل بعد‌های متفاوتی از رفتار و کنش‌های فرد است که در نهایت می‌تواند روی تصمیماتی که وی در بازار جهانی می‌گیرد، تأثیرگذار باشد.

این مبحث شامل مجموعه‌ای از اصول و قوانین است که کمک می‌کند میزان شکست‌های شما کمتر شده و به کسب سود بیشتری برسید. هرچند دانستن اصول روانشناسی معاملاتی به‌اندازه کسب تجربه و دانش در بازار‌های جهانی مهم است؛ اما از طرفی تضمین‌کننده این نیست که شما هرگز شکست را تجربه نخواهید کرد.

 

چگونه می‌توان مانند یک معامله‌گر موفق عمل کرد؟

اگرچه نکات ظریف بسیاری وجود دارد که به موفقیت معامله‌گران حرفه‌ای کمک می‌کند اما چند راهکار مشترک وجود داد که معامله‌گران از هر سطحی می‌توانند در استراتژی معاملاتی خاص خود لحاظ کنند.

 

۱- هرروز نگرشی مثبت نسبت به بازارها داشته باشید. این موضوع ممکن است بدیهی به نظر برسد اما حفظ این نگرش مثبت خصوصا زمانی که در چند معامله متوالی ضرر کرده‌ایم، سخت است. نگرش مثبت ذهن شما را از افکار منفی که ممکن است مانع انجام معاملات جدید شود، پاک می‌کند.

۲- نفسانیت را کنار بگذارید. بپذیرید که ممکن است معاملات اشتباهی داشته باشید و چه بسا این امکان وجود دارد که بیشتر از اینکه سود کنید، ضرر کنید. قبول اشتباه می‌تواند برای بسیاری از افراد سخت باشد اما توجه کنید اگر با اعمال مدیریت ریسک و اتخاذ رویکردی روشمند بتوانید سود‌ متوسط بیشتری نسبت به زیان‌های متوسط خود داشته باشید، در نهایت به سودآوری خواهید رسید.

۳- تنها به‌خاطر اینکه معامله‌ای کرده باشید، معامله نکنید. شما فقط می‌توانید بر روی فرصت‌هایی که بازار به شما داده است معامله کنید. ممکن است بعضی روزها پانزده معامله انجام دهید و سپس تا چند هفته فرصتی برای معامله پیدا نکنید. تمام اینها به وضعیت بازار وابسته است پس تنها برای معامله کردن، معامله نکنید.

۴- دلسرد نشوید. این توصیه کمی شبیه توصیه اول است؛ اما تفاوت‌های ظریفی با هم دارند. بسیاری از مردم معامله‌گری را به‌عنوان یک طرح سریع برای ثروتمند شدن می‌بینند؛ در حالی که معامله‌گری در واقع یک سفر بلند مدت است. توقع سود فوری باعث سرخوردگی و بی‌حوصلگی می‌شود. به یاد داشته باشید که منظم باشید و مسیر خود را ادامه دهید. معامله‌گری یک سفر است.

 

سخن پایانی

در هر معامله‌ای احساسات و عواطف اشخاص تأثیر بسیار مهمی دارد. هنگام ترید در بازار‌های جهانی؛ چون فارکس و کریپتو نیز عواطف و احساسات شخص می‌تواند تأثیر بسزایی داشته باشد. نقش روانشناسی ترید در واقع این است که به افراد کمک کند تا در بازار‌های صعودی یا نزولی روی احساسات خودکنترل بیشتری داشته باشند. پایبندی به اصول روانشناسی در ترید کمک می‌کند تا فرد شکست‌های کمتری را تجربه کرده و معاملات سودآور بیشتری داشته باشد.

اما به طور کامل نمی‌تواند جلوی شکست فرد در معاملات را بگیرد. احساس ترس، طمع، امید، پشیمانی و … همگی احساسات مهم و تأثیرگذار در هنگام معاملات بوده که باید در حین ترید آن‌ها را کنترل کنیم.

در این مقاله راجع به اصول روانشناسی در ترید و به‌ویژه در تحلیل تکنیکال صحبت کردیم. فراموش نکنید که نقش روانشناسی در معاملات به‌اندازه داشتن دانش و تجربه می‌تواند مهم و تأثیرگذار باشد.