همه چیز درباره بلاک چین

(Blockchain)

ساده بخوایم بگیم، پلتفرم بلاک چین یک نوع خاص از سیستم های ثبت اطلاعات و گزارشات است که بر خلاف سیستم ها رایج اطلاعات موجود در آن با همه اعضای سیستم مشارکت داده می شود.هرچند که این تکنولوژی همیشه بصورت عمومی نیست.بلکه می توان گروه های خصوصی و عمومی مشخص کرد و تعیین نمود که اطلاعات با چه افرادی اشتراک داده شود.این تکنولوژی با استفاده از فناوری رمزنگاری و توزیع داده ها امکان تغییر و ویرایش اطلاعاتی که ثبت شده اند را از بین برده است. همراه وبلاگ صرافی کوینینو باشید تا درباره بلاکچین به صورت کامل به شما توضیح دهیم، خلاصه این مقاله هم میتوانید در اینستاگرام مشاهده کنید.

 

بلاکچین چیست؟

واژه بلاک چین (Blockchain) ترکیبی از دو کلمه Block (بلوک) و Chain (زنجیره) است. این فناوری در حقیقت زنجیره‌ای از بلوک‌هاست.در هر بلاک، هر اطلاعاتی می‌تواند ثبت شود، از جرم و جنایت‌های یک فرد تا جزئیات تراکنش‌های یک شبکه پولی مانند بیت کوین.

در دنیای فیزیکی و سنتی، ما برای انجام یک تراکنش پولی باید از یک واسطه مثل بانک استفاده کنیم، اما، بلاک چین این امکان را به خریداران و فروشندگان (ارسال کنندگان و دریافت کنندگان پول دیجیتال) می‌دهد تا به‌صورت مستقیم و بدون واسطه و حضور یک شخص ثالث، با هم در ارتباط باشند و ارزهای دیجیتال را معامله کنند. به این شکل از انجام تراکنش، مکانیزم «همتا به همتا» گفته می‌شود.

فناوری بلاک‌چین از رمزنگاری برای افزایش امنیت در خرید و فروش ارزدیجیتال و حتی تبادلات استفاده می‌کنند. برعکس سیستم‌های بانکی که دارای یک موقعیت مشخص و به اصطلاح، متمرکز فعالیت می‌کنند، مرکز داده‌ای که شبکه‌های بلاک‌چین در آن قرار دارند، به‌طور کامل غیرمتمرکز بوده و در سراسر جهان توزیع شده‌اند. به محل نگه‌داری و حفظ اطلاعات بلاک‌چین‌ها، “دفتر کل توزیع‌شده” گفته می‌شود.

 

مخترع بلاک چین کیست

فن آوری بلاک چین برای اولین بار در سال ۱۹۹۱ توسط استوارت هابر و دبلیو اسکات استورنتتا، دو محققی که می‌خواستند سیستمی را پیاده سازی کنند که نمی‌توان در آن مهرهای زمانی اسناد را دستکاری کرد، مطرح شد. اما تقریباً دو دهه بعد، با راه اندازی بیت کوین در ژانویه ۲۰۰۹، بلاک چین اولین کاربرد واقعی خود را داشت و به طور گسترده به مورد استفاده قرار گرفت.

 

بلاک چین اولین بار به عنوان یک پروژه تحقیقاتی در سال 1991 پیشنهاد شد، مفهوم بلاک چین قبل از اولین کاربرد گسترده آن در سال 2009 استفاده شد. استفاده از بلاک چین از طریق توسعه‌ی ارزهای دیجیتال مختلف، برنامه‌های کاربردی مالی غیرمتمرکز (DeFi) گسترش یافته است. همچنین توکن‌ های (NFT) و قراردادهای هوشمند از این فناوری استفاده می‌کنند.

 

آیا فناوری بلاک چین، همان اینترنت جدید است؟

فناوری بلاک چین (Blockchain) یا دفتر کل دیجیتالی با توزیع غیر متمرکز اطلاعات، چارچوب جدیدی از اینترنت را ایجاد کرده است. Blockchain در ابتدا صرفا برای استفاده ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین طراحی شده بود. این فناوری امروزه کاربردهای بالقوه دیگری را پیدا کرده است.

شبکه بلاک چین هیچ پایگاه مرکزی ندارد، این تعریف اصلی یک سیستم دموکراتیک است. از آنجا که این یک دفتر مشترک و غیرقابل تغییر است، اطلاعات موجود در آن در دسترس همه است. از این رو، هر چیزی که در بستر این شبکه ساخته شده باشد، در ذات خود شفاف بوده و همه افراد نسبت به عملکرد خود پاسخگو هستند.

 

درحالی که اکثر فناوری ها تمایل به اتوماتیک کردن وظایف کم اهمیت تر دارند، بلاک چین درصدد اتوماتیک کردن وظایف اصلی و مرکزی است. اتوماتیک نه به این معنی که شغل راننده تاکسی را حذف کنیم، بلکه برنامه اوبر را ایجاد کردیم تا راننده تاکسی به طور مستقیم با مشتری تعامل داشته باشد.

ویتالیک بوترین موسس اتریوم

 

بلاک چین چگونه کار می‌کنند

بلاک چین دارای ویژگی‌های منحصر به فردی است. قوانینی در مورد نحوه افزودن داده‌ها وجود دارد و هنگامی که داده‌ها ذخیره شدند، تغییر یا حذف آن‌ها عملاً غیر ممکن است. در بلاک چین، داده‌ها به مرور به ساختاری به نام بلاک یا بلوک اضافه می‌شوند. هر بلاک جدید که به بلاک چین اضافه می‌شود با قطعه‌ای از اطلاعات به بلاک قبلی پیوند می‌خورد. با نگاه کردن به آخرین بلاک می‌توان بررسی کرد که در چه زمانی ساخته شده است.اگر این بررسی تا انتهای زنجیره (Chain) ادامه دهیم به اولین بلاک که با نام بلاک پیدایش یا جنسیس (Genesis) شناخته می‌شود، خواهیم رسید.

 

ظهور بیت کوین و ارز دیجیتال

بیت کوین و  سایر ارزهای دیجیتال یکی از بزرگترین دلایل افزایش محبوبیت Blockchain هستند. بیت کوین یک ارز دیجیتال است که توسط شخصی ناشناس به نام ساتوشی ناکاموتو ایجاد شده است که از فناوری بلاکچین برای ایجاد و توزیع ارز دیجیتال امن استفاده کرده است.

 

انواع بلاک چین

  • بلاک چین عمومی

در بلاک چین‌های عمومی مانند بیت کوین، همه افراد می‌توانند عضو سیستم شوند و محدودیت دسترسی وجود ندارد. هر کسی می‌تواند محتویات بلاک چین‌های عمومی مانند بلاک چین بیت کوین را مشاهده کند. همچنین، کاربران می‌توانند کامپیوترهای خود را به شبکه بلاک چین متصل کنند. با انجام این کار، هر زمان که یک بلاک جدید اضافه شود، کامپیوترها یک نسخه از بلاک چین را که به طور خودکار بروزرسانی می‌شود، دریافت می‌کنند.

  • بلاک چین خصوصی

در بلاک چین‌های خصوصی مانند بلاک چین‌های شرکتی، محدودیت دسترسی به اطلاعات (مانند دستمزد کارمندان) وجود دارد و برای ثبت نام و استفاده از این سیستم، به تایید نیاز دارید.

  • بلاک چین کنسرسیومی

بلاک چین کنسرسیوم (Consortium Blockchain) نیمه غیر‌متمرکز است. این بلاک چین‌‌ها زمانی بسیار کاربردی هستند که چند سازمان یا شرکت، قصد شراکت و همکاری با یکدیگر را دارند. آن‌‌ها می‌توانند در این بستر یک فضای مشترک ایجاد کنند و به ‌راحتی اطلاعات را در امنیت کامل با یکدیگر به اشتراک بگذارند.

  • بلاک چین هیبرید

نوع دیگری از انواع بلاک چین نیز وجود دارد که ترکیبی از بلاک چین‌‌های عمومی و خصوصی است و به آن بلاک چین هیبریدی (Hybrid Blockchain) می‌گویند. بلاک چین هیبرید از مزایای هر دو نوع این بلاک چین‌ها بهره برده و معایب را به حداقل رسانده است. در این نسخه، اجازه‌ی عضویت با دستور مسئول کنترل کننده‌ی آن صادر می‌شود و میزان اجازه‌ی فعالیت در شبکه نیز با همین روش مشخص می‌شود. ورود به این شبکه برای عموم آزاد نیست.

 

مفاهيمي كه در بلاك چين بسيار كليدي هستند:

  • دفتر كل منبع باز (Ledger) : يك سيستم مشترك با داده هاي توزيع شده كه بهم پيوسته مي باشد كه تراكنش ها ميتوانند فقط يكبار در آن ثبت شوند در صورت تكراري بودن ، سيستم آن را حذف خواهد كرد .
  • مجوز (Permissions) : كه تضمين ميكند تراكنش ها و احراز هويت قابل تائيد هستند و تضمين ميكند كه مقررات حفاظت از داده هاي اتحاديه اروپا را رعايت ميكند.
  • قرارداد هوشمند (Smart Contracts) : مجموعه اي از قوانين براي معامله هاي تجاري است كه كه بر بستر بلاك چين است و به صورت خودکار بر روي تراكنش ها اجرا ميشود
  • اجماع : از اين طريق همه كاربران بلاك چين بايد تراكنش ها را تائيد كنند كه با الگوريتم هاي اثبات سهام و هش اين تائيد عملي خواهد شد.
  • كاربران بلاك چين : كه با وجود مجوز كه بالاتر در مورد آن صحبت كرديم به شبكه بلاك چين مي پيوندند و بر تراكنش ها نظارت ميكنند.
  • اپراتور هاي شبكه بلاك چين : افرادي كه مجوز و اختيارات ويژه اي دارند كه براي ايجاد ، مديريت و نظارت بر شبكه بلاك چين گماشته شده اند.

 

مزایا و معایب بلاک چین

مزایا

  • شفافیت بیشتر
  • امنیت بیشتر
  • کاهش هزینه ها
  • امکان ردیابی اطلاعات
  • حذف سانسور

معایب

  • خطر وجود باگ برنامه نویسی
  • آپدیت های سخت و زمان بر
  • عدم مقایس پذیری
  • فناوری نوظهور
  • بازار پرنوسان

 

نتیجه گیری

بلاک چین به زبان ساده یک پایگاه داده یا سیستم ثبت اطلاعات است که به شکل توزیع شده و غیر متمرکز مدیریت می‌شوند. تمامی بلاک‌های داده با استفاده از اصول رمزنگاری به شکلی امن به یکدیگر متصل و ذخیره می‌شوند. این ساز و کار باعث می‌شود تا تغییر ، هک یا تقلب در شبکه بلاک چین بسیار دشوار و عملا غیرممکن باشد.